top of page

UGANDA

Uganda er en republikk i Afrika som har felles grenser med Tanzania, Rwanda,
Den demokratiske republikken Kongo, Sør-Sudan og Kenya.

Uganda er mindre enn Norge i areal, med en befolkning på vel 30 millioner. Landet er meget grønt og grøderikt, men rikdommen er svært ulikt fordelt, og borgerkrig har preget landet i mange år siden frigjøringen i 1962. Det meste av landet har vært fredelig lenge nå. Som i mange andre land i Afrika er korrupsjon utbredt. Det samme gjelder hiv og aids.

Det er likevel optimisme og fremskritt å spore.

Geografi og miljø

Uganda ligger midt på det afrikanske kontinent og har ikke direkte tilgang til havet. Ekvatorlinjen krysser landet i den sørlige delen. Landet har et areal på 241 550 km² 

Nesten en femtedel av landarealet består av sjøer. Uganda deler Victoriasjøen med Tanzania og Kenya. Dette er et av Nilens utspringsvann, og denne delen av NilenHvitnilen, renner nordover gjennom Uganda og over grensa til Sudan. På grensa til DR Kongo ligger Albertsjøen og Edwardsjøen

Det østafrikanske høyplatået dekker store deler av Uganda og disse områdene ligger 1000–1500 meter over havet, blant annet ligger hovedstaden Kampala rundt 1200 meter over havet. I den vestre delen av landet ligger Rwenzoriplatået. De høyeste fjellene her er snøkledte hele året. Her ligger landets høyeste topp, Margherita, som rager 5109 meter over havet. Her finner vi også isbreer. I den østre delen av landet finner vi Elgonfjellet og mot den nordlige grensen til Sudan ligger fjellkjeden Imatong. I det nordøstlige hjørnet av landet, i Karamojong, er landskapet nesten ørkenlignende.

Uganda har et tropisk klima med to regntider i året; i periodene april–mai og oktober–november. Landet har et svært rikt dyre- og planteliv og er spesielt kjent for sine mange fuglearter.

Folk og samfunn

Uganda har 44 495 000 innbyggere (FN 2018). Flesteparten av disse bor på landsbygda. Befolkningstettheten er høyest i områdene der jorda er mest fruktbar, som området overfor Victoriasjøens nordlige bredder, mellom Kampala og Jinja.

Landet har en svært ung befolkning der 48 prosent er under 15 år og ytterligere 21 prosent er mellom 15 og 24 år. Forventet levealder ved fødsel er 56,3 år.

Hovedstaden Kampala er den største byen i landet, man antar at det bor om lag 1 650 000 innbyggere her (FN 2011). Andre sentrale byer er JinjaMbale, Mbarara, Kira, Gulu og Lira.

AdobeStock_181170013.jpeg
bottom of page